buta Gunung

Sampeyan kene:
<Balik

buta Gunung (Isergebirge Jerman, Polandia Góry Izerskie, slang uga disebut Jizerky) iku gunggung geomorfologis lan jembar gunung paling lor ing Republik Ceko. Pagunungan kasebut dijenengake sawise Kali Jizera, sing ana ing lereng Smrk, gunung paling dhuwur ing wilayah Ceko. Biyen dikenal minangka ujung kulon Pagunungan Giant. Sebagéyan gedhé dumunung ing Polandia, ing pucuk sing paling dhuwur ing Pagunungan Jizerské kabèh yaiku Wysoka Kopa (1126 m).

Sak gunung-gunung iku kutha Liberec, Frydlant, Raspenava, New Town ngisor minterake, Świeradów-Zdrój, Szklarska Poreba, Desna, Tanvald lan Jablonec nad Nisou. Ing pérangan wilayah teritorial, bagéan Ceko saka pagunungan kasebut dumunung ing Liberec, Jablonec nad Nisou lan distrik Semily Liberec.

saben buta Gunung sing karakteristik flattened ing wilayah puncak, mangkono mbentuk endhèk dhuwur-lying saka kang munggah pucuk granit lan kang depresi cethek ngemot akeh rawa.

buta Gunung mapan Unit geomorphological ngisor (saka lor miturut clockwise) Frýdlantská Upland, Kotlina Jeleniogórska, buta Krkonošské dataran ještěd-kozákov Pegunungan lan Žitava basin. Unit-unit lingkungan (kajaba Pegunungan Giant) buta Gunung banget dipisahake. Contone, ing lor slope Frydlantske Uplands, Rising ndhuwur jurang Smědá wis relatif dhuwur 500 m. Northeast Jizersky kaya mundhak dhuwur ndhuwur Pegunungan jurang lan Kwisa Kamienna Cilik. Senajan ing gunung kidul liwat lancar menyang Liberec Basin, nanging ditutup 18 km Pegunungan dawa Černostudniční.

The Jizera Gunung total 28 ewu (pucuk karo dhuwur saka liwat 1000 meter lan kautaman liwat 5 meter). Sawetara sumber apa durung pati Putih (1007 m) lying antarane pigeonloft lan Montenegro millirem (m 1003) dumunung kidul Jizera utawa minterake, suntingan puncak Smrku mung konco tapel wates Polandia-Ceko. Kosok baline, sawetara negara Świeradowiec, nanging iki yakuwi gunung kapisah, nanging mung spočinek Lužce.

Ing bagéan Ceko saka gunung ana 15 saka ewu lan paling akeh sing wis rampung kanthi formasi rock sing khas. Padha uga duwe jog cukup jero - 7 mau wis kautaman (elevasi saka jog) paling 100 m Sisih Polandia 13 ewu, kalebu paling Wysoka Kopa, wangun, Nanging, punika beda, tatanan rock wis akeh kurang, gunung-gunung iku Pates biasane warata. lan cemeng cethek. Saliyané Wysoke Kopy, ora ana puncak sing luwih penting tinimbang 60 meter.

Tabel ing ngisor iki nyathet kabeh ewonan ketinggian, prominence lan isolasi. Menarik, Jizera nduweni luwih dhuwur tinimbang Smrk, gunung paling dhuwur ing wilayah Ceko. Nanging, Smrk duweni hubungan sing luwih dhuwur tinimbang Wysok Kopa, gunung paling dhuwur ing sakabehane Jizera. Daya tarik liyane yaiku kaunggulan Černý vrch, kanthi dhuwur 1026 m kanggo 17. paling, nanging iku 4. Jizera paling penting kaping sepuluh.

Ing pungkasan proteozoik dening wrinkle Assyn, gunung sing gedhé kawangun kanthi tortures lan fylity jumeneng ing tlatah Pagunungan Jizera saiki. Nanging, nalika milenium 200 ing ngisor iki, gunung iki meh didadekake, lan ing Silurian, wilayah iki dibanjiri segara. Ing salebeting wekdal punika, kalih pluton, ingkang sapunika dados basis saking rentang gunung, muncul ing permukaan. Basil iki digabungake ing salah sawijining blok dening lempitan Kaleon. Wangun relief iki digawé déning rong pangolahan liyané: Hercynian folding lan Saxon movements in Tersier. Ing sajrone periode iki ana pecah sing padha buta Gunung disorot. Slope sing rusak wis ditahan, umpamane, ing kaki utara Špičák, Ořešník, Frýdlantské battlements.

massif rock anjog Dina sing granit rocks - granit. Padha teka ing permukaan kanthi ngekspos rong pluton perennial. Saka badan granit iki wis lawas Lausitz pluton, kang ngluwihi menyang gunung ing sisih kulon saka supaya disebut-Rumburk granit. Sak pluton solidifying sawijining Ngonversi meksa lan suhu rocks lawas - slate - ing Schist sing contone, gunung mica Strip ing lor. Ing wingking svor kanggo mineral (celengan saka timah ing New Town ngisor minterake) lan mengko kanggo sumber gush Mineral (Libverda, Czerniawa Zdrój Świeradów-sumber). Watu gamping lan dolomite mbentuk Calcium Hill ing Raspenavy padha diowahi kanggo marmer. Paling rocks sing gneiss metamorfosis mbentuk jizerské Polandia High Jizera Pegunungan lan gunung Smrk. Ndhuwur Town New punika schists prewangan liyane - leptinytu. rocks metamorphic uga shales Železnobrodská lan quartzites (White Rock ing Prichovice).

Kapindho, Krkonoše-Jizerská pluton kira-kira ana area saka Chrastava nganti Sněžka. Wis dadi carbonized lan granit iki mbentuk mayoritas formasi rock Jizerskohorské. Ing bukit tersier, sumber mineral ditambah, utamané basalt. Badan basalt paling ageng yaiku Bukovec nad Jizerkou lan Buková cedhak Jiřetín. Ing mangsa kasebut, Pagunungan Jizera mung ana glasiat ing panggonan-panggonan, gletser kontinental mandheg ing pèrèng-pèrèng sisih loré. Nanging, gletser saka Pagunungan Jizera dipengaruhi. Minangka asil saka cuaca frost, ana departemen kayata kamar frost lan tembok rock. Formasi-komposisi batuan liyane sing menarik ing gunung-gunung padha karo mangkok, vicaras lan pitches rock.

Thanks kanggo lokasi Pegunungan Jizera duwe jaringan banyu sing jembar banget. Puncak gunung iki nyebabake pamisah antarane Segara Baltik lan Segara Lor. Saka kulon lan kidul-kulon, banyu saka Lužická Nisa mili ngliwati cekungan Zittau menyang Segara Baltik. Salah sawijining anak kali yaiku Směda, ngiris ing sisih lor saka pagunungan. Anak-anak liyane sing penting yaiku Jeřice, Řasnice lan Lomnice. Ing sisih Polandia, ana kali sing penting yaiku Bobr, Kamienna lan Kwisa. Wétan lan kidul-wétan wilayah kasebut dikuras dening Jizerou menyang Elbe lan kanthi mangkono menyang Laut Utara. Anak kali sing paling penting yaiku Kamenice.

Kebon jawa banyu sing wigati banget kanggo rezim banyu. Lempung gambut, sing dadi tanduran dataran tinggi sing dominan, bisa nampung jumlah banyu udan ing jero sel - nganti nganti rong puluh kali bobot dhewe. Iki mengaruhi penguapan lan re-humidification saka microclimate gunung. Ing wektu sing padha uga nandhang lelara ing spring.

Banyu alami mung ing Pagunungan Jizera yaiku jembatan gambut lan blumbang. Ing pungkasane 19. abad, mung cilik, tlatah banyu sing dibangun kanthi tujuan dibangun ing pagunungan kanggo nglayani kincir angin lan kaca. Sawise banjir 29 catastrophic. 7. 1897, nalika ana rekaman udan ing Jerské hory, mutusaké kanggo nglindhungi saperangan bendungan liya kanggo njaga tumindak kasebut. Kanggo tim pambangunan banyu Koperasi kanggo ngatur aliran kali lan mbangun bendungan ing Gorge of Gorge, Profesor Otto Intza dirancang enem bendungan. Iki minangka bendungan lembah pisanan ing Republik Ceko, sing uga nyebabake keprihatinan ing wektu kasebut. Akhire, lima bendungan masonry sing abot iki digawé, lan mbangun bendungan ing Jeřice ora dileksanakake. Waduk Harcov, Bendungan Bedřichov, Bendungan Mníšecká, Bendungan Mlýnická lan Dam Jablonecká rampung. Rong bendungan liya - wektu iki ditumpangi - ing dhuwure Kali Jizera rampung ing 1915. Salah sawijining, bendungan ing White Desna, tragically pecah setahun mengko. Kapindho, Souš Reservoir, saiki dadi sumber ngombé banyu kanggo Jablonec nad Nisou. Sumber banyu kanggo Liberec lan Českolipsko yaiku (waduk maneh) waduk banyu Josefův Důl, dibangun ing taun 1976-82.

Rencana Kementrian Pertanian Republik Ceko kalebu telung sistem kapisah lan telung pumping ing sacedhake Hejnice. Nanging, miturut panemu akeh, ora ana alesan kanggo mbangun, kaya banjir lan owah-owahan akeh ing kawasan lurung-lurung ing lurung-lurung.

nuduhake

Komentar wis ditutup.